Najave 19. svibnja 2024.

Festival peljeških kapetana kao uvertira u ljeto

Festival peljeških kapetana
Festival peljeških kapetana
foto: Damir Kovačić / arhiva TZ Orebić
Festivalom peljeških kapetana koji traje od 21. svibnja do 7. lipnja, otvara se atraktivna festivalska sezona na Pelješcu. Do rujna vas još očekuju Festival peljeških okusa i Festival soli

Gotovo da nema kuće u Orebiću koja nije dala jednog kapetana, bogata je pomorska tradicija ove pelješke općine, stoga ne čudi da svi jedva čekaju kraj svibnja kad se tradicionalno održava Festival peljeških kapetana. Savršena uvertira za ljeto i festivalsku sezonu poluotoka poznatog po vrhunskim plavcima i prekrasnim plažama.

Dolaskom kapetana, 21. svibnja, od 18.45 sati, na obnovljeni Trg Mimbelli u Orebiću počinje ovaj festival šušura, dobre zabave, običaja i tradicije. Njegov grand finale bit će 7. lipnja koncertom klape Intrade na Trgu peliških jedara, popularnoj Lučici, a između, dvadesetak dana atraktivnog programa.

festival peljeških kapetana | Author: Skygorilla media Orebić foto: Skygorilla media

Mornarska večera

Sjajna zabava očekuje se na Mornarskoj večeri na Trgu Mimbelli 31. svibnja s pelješkom eno-gastro ponudom četrdesetak ugostitelja i vinara. Ova manifestacija u organizaciji Lige protiv raka, Turističke zajednice Orebić i Udruge Plavac mali Pelješac, humanitarnog je karaktera, sredstva će se i ove godine prikupljati za rad Lige protiv raka.

Ljubitelji tradicije i folklora neće propustiti nastup Folklorne skupine Poloneza 29. svibnja od 19.30 sati, a kako je to bilo nekad i kakva sve povijesna blaga krije Orebić, otkrit će vođene ture od 19 sati “Škafetin po škafetin”, koje su na programu 27. svibnja i 3. lipnja.

Festival peljeških kapetana | Author: Damir Kovačić / arhiva TZ Orebić Festival peljeških kapetana foto: Damir Kovačić / arhiva TZ Orebić

120 godina turizma u Orebiću

Ako niste znali, Orebić ove godine slavi 120 godina turizma, a nekada je bio pomorsko središte Mediterana, uz Pirej i Hamburg jedini grad kojeg su brodovi pozdravljali sirenama. Mještani bi im odzdravljali mašući plahtama s obale, zvonjavom zvona s Franjevačkog samostana Gospe od Anđela i pucanjem topa s današnje zgrade Pomorskog muzeja u Orebiću.

Na vrhuncu slave područje Pelješke rivijere brojilo je više od dvije tisuće pomoraca i 250 kapetana pa je Festival prigoda da otputujete kroz vrijeme i ujedno proslavite veliku obljetnicu turizma ove pelješke općine.  

festival peljeških kapetana | Author: Skygorilla media Festival peljeških kapetana foto: Skygorilla media

Velik broj ugostitelja, vinara i školjkara

"I ove godine na festivalu sudjeluje veliki broj ugostitelja, vinara i školjkara s čitavog Pelješca, koji će ponovo nuditi najbolje od tradicionalnih peljeških jela po popularnim cijenama, a pelješki vinari osigurat će popust na najmanje jednu etiketu vina.

Veseli nas što su pelješki festivali već postali lijepa tradicija na našem poluotoku, jednako atraktivni lokalnom stanovništvu i gostima koji u sve većem broju dolaze k nama na odmor", rekao je Mladen Đeldum, direktor TZ općine Orebić, koja je uz turističke zajednice općina Ston, Janjina i Trpanj, organizator peljeških festivala.

festival peljeških kapetana | Author: Skygorilla media Festival peljeških kapetana foto: Skygorilla media festival peljeških kapetana | Author: Skygorilla media Festival peljeških kapetana foto: Skygorilla media

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.